Ayhan
Gökhan - Izsó Zita
A
szekszárdi borvidék széles választékából kaphatott ízelítőt
az a borbarát érdeklődő, aki május huszonnegyedikén
ellátogatott a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében a Szekszárd
Borvidék Nonprofit KFT. jóvoltából megrendezett Borok
és Borászok Szekszárdról című rendezvényre.
Szekszárd
vezető borászatai, mint például a Takler, Mészáros vagy a Szent
Gaál Pincészet mellett képviselték magukat a kisebb, inkább
családi pincészeteknek nevezhető borászatok is. A szakmában
fiatalnak számító Bősz Adrián vagy az összesen húsz hektáron
gazdálkodó Vida pincészet borai a nagyokétól minőségben
cseppet nem elütő boraikkal hozták a gazdag talajú szekszárdi
vidék színvonalát. A tizenkilenc borászat igyekezett a saját
területére jellemző legkarakteresebb, a terroárt legjobban
visszaadó borok közül kiválasztani a pincészet legszebb és
jellemzően legeredetibb borait. A megnyitó ceremóniát mellőző,
estébe nyúló bordélutánon a látogatók a bejáratnál kapott
borospohárral pincészettől-pincészetig járhattak és nem egy
helyen a pincészetet ismertető kiselőadásban részesülhettek az
adott borászatot képviselő szakértőtől, vagy magától a
borásztól.
A
tavaly tapasztalt rendkívül forró és elhúzódó száraz nyár
kihívások elé állítja a borászokat, emellett az új
technológiák kifejlesztése is hamarosan sürgetővé és
elengedhetetlenné válik, ha a magyar borászat és benne a
szekszárdi borvidék meg kívánja őrizni az eddigi magas nívóját.
A borászok azon az egybehangzó véleményen vannak, hogy a
fajtajelleg megőrzése, a tájfajták ültetésének növelése
kulcsfontosságú feladat a hazai borászat jövőjében. Az
Eszterbauer Borászat szakértője elmondta, hogy szerinte nem
ismétlődik meg a 2012-höz hasonló forró júliusi-augusztusi
időszak, de ha mégis ugyanaz bekövetkezne, szerencsére az idén
január óta lehullott csapadék elegendő ahhoz, hogy egy hirtelen
bekövetkező hosszabb szárazság ne tegyen végzetes kárt a
szőlőben. A borászat egyik ajánlott nedűje, a Tüke névre
keresztelt, 2011-es bikavér tökéletesen visszaadja a bikavérre
annyira jellemző karakteres ízt, köszönhetően annak, hogy a
pincészet kerüli az égetett fahordós eljárást és helyette az
acéltartályt részesíti előnyben.
Dr.
Bodri István siller QV-t, sauvignon blanct és kékfrankost hozott a
rendezvényre. Mindhárom bor rendkívül frissnek mondható, mert
nem olyan rég, tavaly lett lepalackozva. A tulajdonos beszámolt
arról, hogy többnyire
a kadarka, a kékfrankos, a rozé és a siller után érdeklődött
mind a laikus, mind pedig a szakmabeli közönség. Szerinte nagy
öröm, hogy a magyar fajták iránt megnőtt a kereslet. A
nemzetközi szakértők úgy gondolják, hogy Szekszárd és Villány
környékéről kerülnek ki a világ legjobb cabernet franc-jai. Dr.
Bodri István a merlot-val egészítené ki ezt a talán sokaknak
túlzásnak tűnő megállapítást.
Az
itt megkóstolható borok nagyon jól reprezentálják Szekszárdot.
– kezdte a beszélgetést Vesztergombi József, hozzátéve, hogy
Szekszárd különösen alkalmas arra, hogy dűlőszelektált borokat
hozzunk forgalomba, ugyanis a szekszárdi borvidék nagyon szabdalt,
sok kicsi, apró völgy van, a saját speciális talajviszonyaival és
mikroklimatikus viszonyaival, és ebből adódóan nagyon szépen
lehet válogatni Szekszárdon a dűlőkből borokat.
A
borok között kiemelt fontosságú és különleges volt a Brill
Pálinkaház kínálata. Az elterjedtebb párlatokon (szilva,
vilmoskörte) túl igazi különlegességeket, zeller és
céklapárlatokat kóstolhatott a bátor nagyérdemű. Egyedülálló
módon a Brill Pálinkaház kivételével mások nem állítanak elő
zöldségpárlatot.
-Robusztus,
vastag, erőteljes zöldségpárlat. Mivel a földből származik,
meghatározó földes karaktere is van, amellett, hogy száz
százalékig hozza a tiszta cékla ízét és illatát. Száz
kilógramm cékla ad egy liter ilyen párlatot, tehát nem túl nagy
a kihozatal, ebből adódóan nem is a legolcsóbb termékeink közé
tartozik. Viszont annyira koncentráltan hozza a cékla jellegét,
hogy aki ezt a zöldséget kedveli, az a párlatot is szeretni fogja.
Ebben a régióban pedig elég sokan szeretik. A szláv ajkú népek
körében majdhogynem alapélelmiszer, ezért egyre szélesebb
közönség keresi. -- tudtuk
meg Petzold Attilától a céklapárlattal kapcsolatosan, aki azt is
elárulta, hogy a
konyhatechnikában is egyre gyakrabban megjelennek ezek a párlatok,
tehát egyre nagyobb az érdeklődés a séfek részéről is.
A
nyár beköszöntével egymás után következnek majd a megszokott,
a borbarát és borértő közönség körében népszerű boros
rendezvények, és ezek között remélhetőleg kiemelt szerephez jut
a szekszárdi borvidék gazdag kínálata.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése