2013. október 23., szerda

"Szerény borral kínállak íme"- a Tükétől a céklapárlatig


Ayhan Gökhan - Izsó Zita


A szekszárdi borvidék széles választékából kaphatott ízelítőt az a borbarát érdeklődő, aki május huszonnegyedikén ellátogatott a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében a Szekszárd Borvidék Nonprofit KFT. jóvoltából megrendezett Borok és Borászok Szekszárdról című rendezvényre.
Szekszárd vezető borászatai, mint például a Takler, Mészáros vagy a Szent Gaál Pincészet mellett képviselték magukat a kisebb, inkább családi pincészeteknek nevezhető borászatok is. A szakmában fiatalnak számító Bősz Adrián vagy az összesen húsz hektáron gazdálkodó Vida pincészet borai a nagyokétól minőségben cseppet nem elütő boraikkal hozták a gazdag talajú szekszárdi vidék színvonalát. A tizenkilenc borászat igyekezett a saját területére jellemző legkarakteresebb, a terroárt legjobban visszaadó borok közül kiválasztani a pincészet legszebb és jellemzően legeredetibb borait. A megnyitó ceremóniát mellőző, estébe nyúló bordélutánon a látogatók a bejáratnál kapott borospohárral pincészettől-pincészetig járhattak és nem egy helyen a pincészetet ismertető kiselőadásban részesülhettek az adott borászatot képviselő szakértőtől, vagy magától a borásztól.
A tavaly tapasztalt rendkívül forró és elhúzódó száraz nyár kihívások elé állítja a borászokat, emellett az új technológiák kifejlesztése is hamarosan sürgetővé és elengedhetetlenné válik, ha a magyar borászat és benne a szekszárdi borvidék meg kívánja őrizni az eddigi magas nívóját. A borászok azon az egybehangzó véleményen vannak, hogy a fajtajelleg megőrzése, a tájfajták ültetésének növelése kulcsfontosságú feladat a hazai borászat jövőjében. Az Eszterbauer Borászat szakértője elmondta, hogy szerinte nem ismétlődik meg a 2012-höz hasonló forró júliusi-augusztusi időszak, de ha mégis ugyanaz bekövetkezne, szerencsére az idén január óta lehullott csapadék elegendő ahhoz, hogy egy hirtelen bekövetkező hosszabb szárazság ne tegyen végzetes kárt a szőlőben. A borászat egyik ajánlott nedűje, a Tüke névre keresztelt, 2011-es bikavér tökéletesen visszaadja a bikavérre annyira jellemző karakteres ízt, köszönhetően annak, hogy a pincészet kerüli az égetett fahordós eljárást és helyette az acéltartályt részesíti előnyben.
Dr. Bodri István siller QV-t, sauvignon blanct és kékfrankost hozott a rendezvényre. Mindhárom bor rendkívül frissnek mondható, mert nem olyan rég, tavaly lett lepalackozva. A tulajdonos beszámolt arról, hogy többnyire a kadarka, a kékfrankos, a rozé és a siller után érdeklődött mind a laikus, mind pedig a szakmabeli közönség. Szerinte nagy öröm, hogy a magyar fajták iránt megnőtt a kereslet. A nemzetközi szakértők úgy gondolják, hogy Szekszárd és Villány környékéről kerülnek ki a világ legjobb cabernet franc-jai. Dr. Bodri István a merlot-val egészítené ki ezt a talán sokaknak túlzásnak tűnő megállapítást.
Az itt megkóstolható borok nagyon jól reprezentálják Szekszárdot. – kezdte a beszélgetést Vesztergombi József, hozzátéve, hogy Szekszárd különösen alkalmas arra, hogy dűlőszelektált borokat hozzunk forgalomba, ugyanis a szekszárdi borvidék nagyon szabdalt, sok kicsi, apró völgy van, a saját speciális talajviszonyaival és mikroklimatikus viszonyaival, és ebből adódóan nagyon szépen lehet válogatni Szekszárdon a dűlőkből borokat.
A borok között kiemelt fontosságú és különleges volt a Brill Pálinkaház kínálata. Az elterjedtebb párlatokon (szilva, vilmoskörte) túl igazi különlegességeket, zeller és céklapárlatokat kóstolhatott a bátor nagyérdemű. Egyedülálló módon a Brill Pálinkaház kivételével mások nem állítanak elő zöldségpárlatot.
-Robusztus, vastag, erőteljes zöldségpárlat. Mivel a földből származik, meghatározó földes karaktere is van, amellett, hogy száz százalékig hozza a tiszta cékla ízét és illatát. Száz kilógramm cékla ad egy liter ilyen párlatot, tehát nem túl nagy a kihozatal, ebből adódóan nem is a legolcsóbb termékeink közé tartozik. Viszont annyira koncentráltan hozza a cékla jellegét, hogy aki ezt a zöldséget kedveli, az a párlatot is szeretni fogja. Ebben a régióban pedig elég sokan szeretik. A szláv ajkú népek körében majdhogynem alapélelmiszer, ezért egyre szélesebb közönség keresi. -- tudtuk meg Petzold Attilától a céklapárlattal kapcsolatosan, aki azt is elárulta, hogy a konyhatechnikában is egyre gyakrabban megjelennek ezek a párlatok, tehát egyre nagyobb az érdeklődés a séfek részéről is.
A nyár beköszöntével egymás után következnek majd a megszokott, a borbarát és borértő közönség körében népszerű boros rendezvények, és ezek között remélhetőleg kiemelt szerephez jut a szekszárdi borvidék gazdag kínálata.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése