2013. október 23., szerda

Interjú Györe Balázzsal

Ayhan Gökhan

1.
A Barátaim, akik besúgóim is voltak című kötet fontos könyv. Egyrészt az életműben betöltött szerepe, másrészt a feldolgozott téma miatt. Amilyen gazdag irodalma van (szerencsére) a holokausztnak, olyan kevés mű született a magyarországi ügynökvilágról. Vajon az ok azzal magyarázható, hogy esetleg kevés idő telt el, hogy feldolgozható legyen? Esetleg túl sokan élnek még azok közül, akik a rendszer alkatrészei voltak? Nagyon érdekelne, hogy szerinted mi a magyarázata, hogy hevenyészetten található meg ez a téma a kortárs magyar irodalomban több évtizeddel a sokakból felemás érzelmeket kiváltó rendszerváltás után?
Ezek az én kérdéseim is. Nem tudok rájuk felelni, csak gondolkodom a válaszon, majdnem folyamatosan.

2.
A kötetben nem igen foglalsz állást, nem nagyon ítélkezel a könyvben szereplő emberekről. Tartod magad a dokumentum rendjéhez. Se a megbocsátást, se a haragot nem éreztem az olvasás alatt. Megjelent a könyv. Dokumentáltad a történteket, az elmesélhetetlent. Mi van most? Megbocsátás, harag? Megtisztulás?
Nyers valóság" van. Összetett érzelem. Nincs rá egyetlen szavam.

3.
A könyveidből az derül ki, hogy rendkívül fontos neked a barátság. A barátság annyiban hasonlít a szerelemhez, hogyha az ember csalódik egy barátjában, utána óvatosabban, gyanakvóbban közelít a jelenlegi vagy a leendő barátaihoz. Változott a barátságról kialakult képed? Az események – egy komoly titok lelepleződése – befolyásolta a barátsághoz fűződő viszonyod? Hiszel e még a barátság szentségében? Mit jelent most neked a barátság?
Óvakodom, nem szívesen mondom ki ezt a szót,  de nem helyettesíthetem mással. Elvették tőlem ennek a szónak eredeti, igazi jelentését.

4.
Andor Csaba kapott a könyvből? Nem tudod, eljutott hozzá a könyv?
Andor Csaba tudott a készülő könyvről. Nem akartam a "háta mögött" írni. Amikor megjelent a könyv, átadtam neki egy példányt.

5.
Gyakran van kapcsolat a verseid és a prózád között, a kettő befolyásolja egymást. Dolgozol most versesköteten? Egy ilyen könyv után milyen folytatást képzeljen el magának az olvasó?
Az életem menete alakítja többnyire a könyveim sorsát. Idén súlyos beteg lett édesanyám. Magatehetetlen állapotba került, de csodák csodája, felépült. Róla kell tehát írnom.



(Megjelent a barkaonline.hu oldalon.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése